top of page
Streamers

3. IDŐSÁV

10:30-11:00

3. idősáv: Welcome

A JÖVŐ ZENÉJE MOST SZÜLETIK

ELŐADÁS

HORVÁTH ATTILA

SuperSize Recording

Horváth Attila a Supersize Recording hangstúdió vezetője, társtulajdonosa és hangmérnőke, illetve a Fonogram - díjas Subscribe zenekar alapító tagja és dalszerzője.
Az elmúlt 20 évben a zenei szakmában elhivatott és aktív jelenlétének köszönhetően széleskörű rálátással rendelkezik mind a zeneszerzés, produceri munka, mind a felvétel és hang utómunka téren. Hajós András Dalfutár című műsorában, a kezdetektől fogva a felvételekért és az utómunkáért (mixing/mastering) felelős hangmérnökként van jelen. A SuperSize Recordingban idén nyáron történt történt fejlesztésnek köszönhetően elkészült az országban egyedülálló 7.2.4.-es Dolby Atmos hangrendszer, és ezzel egy időben megalapította az ASH SOUND-ot melynek keretében oktatással is foglalkozik. A tematikus Workshopokon a résztvevők megismerhetik a hangstúdiók felépítését, a klasszikus stúdió berendezéseket, bepillantást nyerhetnek zenekari felvételebe és utómunkába, illetve megtapasztalhatják a jövő zene fogyasztását nagyban meghatározó új Dolby Atmos technológiában rejlő lehetőségeket, melyben a 3 dimenziós térhangzás körülöleli a hallgatót.

Horváth Attila_edited.png
3. idősáv: Team Members

MIT CSINÁL EGY TEREPVIROLÓGUS?

ELŐADÁS

A COVID-19 pandémia is megmutatta, hogy mennyire fontos a felkészülés a zoonótikus, vagyis állatról emberre terjedő kórokozók által okozott járványokra. Az előadás keretében bepillantást kaphattok a Virológiai Nemzeti Laboratórium Járványmegelőzési és vizsgálati kutatócsoportjának életébe. Csapatunkkal azon dolgozunk, hogy új virális kórokozókat fedezzünk fel, és azokat minél alaposabban megismerjük, hogy a jövő járványai ne érjenek bennünket felkészületlenül. A legmodernebb molekuláris biológiai eszközöket használjuk kutatási kérdéseink megválaszolására, olyan új módszereket fejlesztünk, melyekkel akár néhány óra alatt, a terepen is képesek vagyunk a vírusok teljes genetikai kódjának meghatározására. Nem csak Európában, hanem a trópusokon is végzünk kutatómunkát, az előadás során ezekről az izgalmas expedíciókról is láthattok egy rövid összefoglalót.

DR. GÖRFÖL TAMÁS TUDOMÁNYOS MUNKATÁRS

Virológiai Nemzeti Laboratórium, Pécsi Tudományegyetem

Gyerekkora óta érdekli a természet. Kezdetben természetvédelmi őr szeretett volna lenni, ezért a Kaposvári Egyetem természetvédelmi mérnök szakán, majd - a zoológiai és virológiai kutatás iránti érdeklődésének erősödése miatt - az Állatorvostudományi Egyetem biológus mesterszakán végzett. Az Állatorvostudományi Egyetem doktori iskolájában kapott PhD oklevelet. Előbb zoológusként, a Magyar Természettudományi Múzeum Emlősgyűjteményében dolgozott, mint kurátor, majd 2020-ban a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratórium tudományos munkatársa lett.

Görföl-Tamás_edited.jpg
3. idősáv: Team Members

MIÉRT NEM MOST ÉRDEMES KÜLFÖLDRE MENNI?

ELŐADÁS

Nagyon sok magyar középiskolás diák álma, hogy nyugati egyetemen tanuljon tovább. A honi közeggel kapcsolatos tapasztalataik fényében ez maximálisan érthető is. Annál szomorúbb viszont, hogy másoktól szinte semmi segítséget nem kapnak abban, hogy ezt az álmot józanul mérlegeljék. Mintha mindenki készpénznek venné, hogy a külföldi továbbtanulásnak csak előnyei vannak. Ez azonban badarság. Félreértés ne essék, aki meg tudja oldani, az mindenképpen tanuljon külföldi egyetemen, és lehetőleg szerezzen diplomát is onnan. De nagyon nem mindegy, hogy mikor és milyet.

Krisztian Orban_edited.jpg

ORBÁN KRISZTIÁN

az Oriens vállalatcsoport tulajdonos-vezérigazgatója

Orbán Krisztián a Corvinuson, a Massachusetts Institute of Technology-n és a Fletcher School of Law and Diplomacy-n szerzett mester fokozatokat. Krisztián az Oriens ipari holding alapítója. Az Oriens Magyarországon, Csehországban, Lengyelországban és Németországban tulajdonol vállalatokat, amelyek összesen 3000 munkavállalót foglalkoztatnak és 500 millió euró árbevételt termelnek évente.

3. idősáv: Team Members

ŰRMÉRNÖKÖK AZ ŰRIPARBAN

INTERJÚ

ARNÓCZ ISTVÁN FŐTITKÁR, ÜGYVEZETŐ

Magyar Asztronautikai Társaság, Space Apps Kft.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi egyetemen szerzett Közlekedésmérnök diplomát. Marketing és Alkalmazott térinformatikai tanulmányokat végzett.

Istvan_Arnocz.jpg

DR. BACSÁRDI LÁSZLÓ EGYETEMI DOCENS, ŰRMÉRNÖK SZAKFELELŐS

BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar

Mérnökinformatikus, aki nagyon régóta foglalkozik űrkutatással, és jelenleg az űrmérnök mesterszak szakfelelőse

bacsardi_portre.jpg
3. idősáv: Team Members

INTERJÚ

Szászi-István_edited.jpg

DR. SZÁSZI ISTVÁN

a Bosch csoport vezetője Magyarországon és az Adria régióban

Dr. Szászi István a Bosch csoport vezetője Magyarországon és az Adria régióban, a Közép- és Kelet-Európai Kutatás Fejlesztési Klaszter (Middle and Eastern European Engineering Cluster) vezetője, a Robert Bosch Kft. ügyvezető igazgatója. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem elvégzése után az egyetem tanársegédje, majd adjunktusa lett. Tudományos karrierjét 2004-ben az üzleti szektorban folytatta a magyarországi Bosch csoport projektmérnökeként. Vezetői pályafutása Reutlingenben indult, majd a járműirányítási rendszerekkel foglalkozó fejlesztési osztály vezetője lett a Budapesti Fejlesztési Központban. Egy újabb németországi kiküldetést követően 2018-ban átvette a budapesti telephely autóipari elektronika fejlesztési divízió irányítását. 2019-től a Budapesti Fejlesztési Központ vezetője, 2021. óta pedig a Bosch csoport vezetője Magyarországon és az Adria régióban. Vezetői mentorprogramokban vállal szerepet, a Magyar Mérnökakadémia tagja, a BME címzetes egyetemi docense. 2022. óta a Rudolf Kálmán Óbudai Egyetemért Alapítvány kuratóriumának tagja. Célja, az egyetemi, akadémiai szféra, az ipari szereplők összekapcsolása, egy olyan innovációs ökoszisztéma létrehozása, amelyben a résztvevők közösen formálják a jövőt, jelentősen hozzájárulva a közjóhoz.

3. idősáv: Team Members

ÚTMUTATÓ A VILÁG LEGJOBB EGYETEMEIHEZ.
MI KELL AHHOZ, HOGY FELVEGYENEK?

ELŐADÁS

A magyar középiskolákból számos tehetséges és kompetens diák kerül ki évről évre. Sokan közülük azonban nem merik vállalni a felvételit a világ élvonalába tartozó egyetemekre. Ennek a döntésnek gyakran nem csupán anyagi okai vannak. Az önbizalomhiány, a rossz sztereotípiák és az általános információhiány is komoly szerepet játszanak abban, hogy fel se merüljön bennük egy felvételi vagy egy ösztöndíj pályázat megírása.

Ebben az előadásban 13 év tapasztalatát összegyűjtve igyekszünk rávilágítani olyan kulcsfontosságú tényezőkre, amelyek elengedhetetlenek nemcsak a sikeres felvételihez, de az egyetem sikeres elvégzéséhez egyaránt. Célunk, hogy segítsünk lebontani az önbizalomhiányt, eloszlassuk a téves sztereotípiákat és kitöltsük az információhiányt. Ezáltal szeretnénk ösztönözni a diákokat arra, hogy merjenek nagyot álmodni és akár olyan célokat is kitűzni maguk elé, melyek az előadásban megfogalmazott útmutatás nélkül irreálisnak vagy teljesen elérhetetlennek tűnhetnek.

Nasztor_Peter_edited.jpg

NÁSZTOR PÉTER

A Milestone Intézet diáktoborzási és adománygyűjtési vezetője, mentora és oktatója

Násztor Péter a Magyar Táncmûvészeti Egyetemen Nétánc és Színházi Tánc szakán kezdte felsõoktatási tanulmányait, majd spanyol-angol szakon végzett az ELTE-n. Középiskolásként egy évet töltött cserediákként Argentínában. Késõbb angol-, spanyol- és magyartanítással, táncoktatással és diákcsere programok szervezésével foglalkozott Magyarországon, Argentínában, Paraguayban, Brazíliában és Bolíviában. Figyelmének központjában az nem-formális oktatás áll, azon belül is a Krashen-féle nyelvelsajátítás, a kognitív pszichológia és nyelvészet, valamint a nyilvános beszéd fejlesztés. Utóbbit õ maga is gyakorolja TEDx konferenciákon, Toastmasterként és a YFU önkénteseként. Ezt a szenvedélyét a diákoknak is igyekszik átadni, ezért hozta létre Közép-Európa elsõ Gavel Clubját a Toastmasters International programjának keretei között.
Jelenleg Péter a Milestone Intézet diáktoborzási és adománygyűjtési vezetője. Az ő dolga, hogy megtalálja azokat a tehetséges és ambiciózus diákokat, akikben megvan a potenciál ahhoz, hogy a világ legjobb egyetemein tanuljanak tovább, és ha szükséges, előteremtse a támogatásukhoz szükséges anyagi hátteret.

Ivanovics Ádám_Milestone.jpg

IVANOVICS ÁDÁM DIÁKTOBORZÁSI KOORDINÁTOR

Milestone Intézet

A korábbi pályaválasztási tanácsadóm a mostani munkahelyem :)

3. idősáv: Team Members
bottom of page