top of page
Image by Luca J

KITARTÁS SZÍNPAD

Inspiráló interjúk

08:30-12:30

PÁRHUZAMOS VALÓSÁGOK

Két világutazó történetével ismerkedhetünk meg, akik egészen eltérő szemszögből ismerik a bolygót, melyen élünk.

Színpadon: 8:37-9:13

a1db24e4-ad76-47e7-898c-77a771ebf21b_N_D__AS20161012019.jpg

KŐRÖSI CSABA – DIPLOMATA, MAGYARORSZÁG KÖZTÁRSASÁGI ELNÖKÉNEK TANÁCSADÓJA

Élt Líbiában, az Egyesült Arab Emírségekben, Izraelben, Görögországban, és az Egyesült Államokban, közben diplomataként, és az ENSZ nagyköveteként bejárta a fél világot. Nagy szerepe volt abban (és egyébként középiskolás lányának is), hogy a világ állam-és kormányfői a tudósok által javasolt célokról egyeztek meg a klímaváltozás megfékezése érdekében.

IMG_3531.JPG

MAYER MÁRTON - NOMÁD AUTÓSTOPPOS

Foglalkozása szerint outdoor túravezető és felderítő, járja a világ kevéssé ismert helyeit és útvonalakat állít össze a Bajkál tó jegére, Észak-Afrika sivatagaiba, vagy éppen Indonézia vulkánjaira. Nomád stopposként saját, és más országok határait is feszegette – ami nem egyszer vezetett börtönben töltött éjszakákhoz...

ÉLET SZÜLETIK

Két orvost ismerhetünk meg, akiket a születés csodája egy életre elvarázsolt.

Színpadon: 9:15-9:47

DollyandMe.jpg

DR. PROF. DINNYÉS ANDRÁS - ŐSSEJTKUTATÓ

Az USA-ban embriók mélyhűtésén, majd a laboratóriumi és nagyállatok sejtmag átültetéses klónozáson dolgozott. A Roslin Intézetben a korábban “Dolly-t” a klónozott bárányt létrehozó csoportot vezette. A csoport sikeresen hozta létre Európa első klónozott sertését, majd az érdeklődése az őssejtkutatás irányába fordult. Szerveket növeszt petri-csészében, aminek nem csak a betegségek gyógyításában van forradalmi szerepe, a fenntarthatóság szempontjából is ígéretes lépéseket segít elő.

20211119_112457_hischool.jpg

DR. BENKOVICS JÚLIA - SZÜLÉSZ - NŐGYÓGYÁSZ SZAKORVOS

Gyermekkora óta foglalkoztatta a test műküdése, és hogyan lehet segíteni valakinek, ha hiba csúszik a rendszerbe. Felnőttként leginkább az agy és a női nemi szerv kapcsolatának minél komolyabb megértésén dolgozik, célja hogy olyan tudással lássa el nőtársait, amelynek segítségével a lehető legjobb döntéseket hozhatják az egészségükkel kapcsolatban.

TÖRVÉNYT SZEGNI

Van aki a törvények kereteit találja ki, és van aki segít azoknak, akik a kereteken kívül találják magukat.

Színpadon: 9:47- 10:22

kk.png

DR. KAKUK PÉTER - BIOETIKUS

A CEU Bioetikai és Jogi Központjának kutatója, a WHO Kutatásetikai tanácsadója, az Európai Orvosi és Egészségügyi Filozófiai Társaság elnöke. Filozófusként végzett, és a biológia és a technológia kapcsolódásánál felmerülő legaktuálisabb kérdéseken dolgozik. Etikus megfertőzni valaki egy betegséggel, a gyógyszer kifejlesztésének érdekében? Milyen tanulmány számít tudományos eredménynek? Milyen etikai határai vannak a génszerkesztésnek?

fulop.jpg

DR. FÜLÖP TAMÁS – ÜGYVÉD

Otthonosan mozog a pénzügyi és gazdasági bűncselekmények területén és nagy tapasztalatot szerzett életellenes bűncselekmények miatt indult büntetőeljárásokban is.  Számos országos – sőt egyes esetekben országhatáron is átnyúló – érdeklődést kiváltó büntetőeljárásban dolgozott. A Magyar Ügyvédi Kamara 2020-ban “Kiváló Ügyvédi Munkáért” kitüntetésben részesítette. Védői hivatás iránti elkötelezettsége mellett szívügye, hogy bemutassa a középiskolásoknak a jog izgalmas világát!

SZENVEDÉLYBŐL HIVATÁS

Az olvasásból tényleg nem lehet megélni? A jóga szerelmeseként hogy segíthetsz a kevésbé szerencsés embertársaidon? És mit kell tennie annak, akinél a csillagos ég nem a határ, hanem a cél?

Élő beszélgetés 10:30-12:00

IMG_7527.JPG

KALMÁR ANNA - ADNIJÓGA ALAPÍTÓ
10:30-10:50

3 és fél éve vezeti az AdniJógát, a mentális és fizikai egészséggel foglalkozó társadalmi vállalkozást, amelyet 2018-ban alapított. ,,Ugyan az első diplomáját történelem szakon volt a Cambridge-i egyetemen, mire a kezemben fogtam a papírt, már tudtam, hogy emberekkel szeretnék foglalkozni valamilyen segítőszakmában. Önkénteskedtem Nepálban és Görögországban és egy nemzetközi jótékony célú szervezetnél is dolgoztam. Végül egy félállás mellett alapítottam meg az AdniJógát. „ Mostanra 18 jótékony jógaoktatóval és 10 céges partnerrel dolgozik együtt, és közben szintén Cambridge-ben a Business School-on elvégzett egy társadalmi innovációs mesterképzést. 2021-ben felkerült a Forbes 30 fiatal tehetség 30 alatti listájára."

Ott_Anna.jpg

OTT ANNA - MŰVÉSZETI VEZETŐ 11:00-11:20

,,Kiskamaszként beszippantott az olvasás és azóta nem ereszt. Függője lettem a könyveknek, és húsz éve nem találtam náluk hűbb és szórakoztatóbb társat. Szerencsém van, hogy a Pázmány bölcsészkara után szinte azonnal a Hadik Kávéházba kerültem, ahol a művészeti programszervezés lett a feladatom, majd két év után a hely művészeti vezetője lettem. A Hadik nekem egy második otthon, ahova mindig hazajárok. A Margó Irodalmi Fesztiválon Margó Extra néven sorozatot indítottunk, ahol híres olvasókkal beszélgetek kedvenc könyvélményükről. A Könyves Magazinon olvashatjátok a könyvismertetőimet, készítek interjúkat és a kötelező olvasmányokról podcast sorozatot is indítottunk. A Metropolitan Egyetem óraadó tanára vagyok.”

259825453_4860244340702857_8401790824681156315_n.jpg

VARGA ESZTER - ŰRMÉRNÖK HALLGATÓ
11:30-11:50

A NaTE (Nők a Tudományban Egyesület/Association of Hungarian Women in Science) Nagyköveti Hálózatának alumni tagja, aki 15 éves koráig kicsit se érdeklődött a természettudományok iránt, ma viszont az amerikai Virginia Tech űrmérnök-hallgatója.

bottom of page